Narcislaan 24, 5551AR, Valkenswaard, The Netherlands

Document

Maak alstublief geen bonje over definities. Ik geef u mijn inzicht. Als u er wat aan heeft dan is dat mooi meegenomen.

Een document is een verzameling data of gegevens, vastgelegd op een drager. Door hier context aan toe te voegen wordt het informatie. Dit kan bestaan uit schriftelijke vastlegging, bijvoorbeeld op een pyramide of een tempel, kleitabletten, perkament, steen, papier of microchip/ digitaal. De definitie is niet gebonden aan taal (brieven, memo’s, manuscripten, certificaten, rekeningen, medische dossiers, politieke manifesten of logboeken). Een spreadsheet bevat nummers en dat is evenzeer een document. Ook een PowerPoint presentatie met plaatjes is ook een document. Een tekening van een gebouw (werk van een architect) is evengoed een document als het werk van een notaris. Het verzamelde werk van Rembrandt of Vincent van Goch biedt ons inzicht in het leven in hun tijd.

Algemeen: een document is een vastlegging van gebeurtenissen om kennis te bewaren. Per document soort zijn er vaak formele of informele eisen voor vastlegging te benoemen.

Terug naar het concept data; vastgelegd op een drager. Een kerkhof met grafstenen verteld veel over een tijdsperiode en de drager is uitzonderlijk duurzaam.

Een document is een vorm van informatie. Een document kan ook langs elektronische weg zijn opgeslagen op een computer in de vorm van bestanden.  Een Electronic Document Management systeem ( EDM ) wordt gebruikt om deze schat aan informatie te beheren.

Bij het gebruik van bepaalde computerapplicaties, zoals een tekstverwerker, is een document de eenheid van opgeslagen werk. Elk document wordt opgeslagen als een uniek benoemd bestand. Een eenheid van een document, in IT, wordt meestal ook een contentitem of een informatieobject genoemd.

In de computerindustrie is documentatie de informatie die aan een klant of andere gebruikers wordt verstrekt over een product of het bereidingsproces.

Een feit, gebeurtenis of iets anders documenteren (werkwoord) is het opnemen of annoteren, wat betekent dat het in een relatief permanente vorm wordt geplaatst zodat het later kan worden opgehaald.

Een olifant in het wild is een groot beest. Een olifant in de dierentuin is een document.

De definitie van “document” beschreven door een historicus die ik ken. Hij werkte voor een klant als documentalist,

Data op schrift op een duurzame drager. Het voorziet in informatie over een periode in begin juni 1944 in Normandië.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Dit is een blog van Wim Mulders, 1960, Valkenswaard Dommelen. Ik schrijf vanuit een 30-jarige achtergrond in proces- en informatieontwerp. Overdag werk ik als Enterprise Content Management consultant voor Atos met meer dan 10 jaar ervaring in Microsoft / Office 365 en SharePoint. Ik schrijf daar veel materiaal, maar op mijn eigen site hoef ik niet “diplomatiek” en volgens de bedrijfsnormen te zijn. Daarom gebruik ik deze site. Om mijn eigen bericht te schrijven, in mijn eigen stijl.

Als u vragen heeft dan kunt u dit formulier gebruiken. De dialoog wordt niet publiek gevoerd.

    Privacy Preferences
    When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.